Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Tiszavirágzás, Tiszavirág - fotógaléria

A "Tiszavirágzás" a kérészek csodálatos rajzása június közepén. 3 évig élnek a vizpart, a meder vízszint alatti oldalfalában,  agyagjában és egy "karmesteri intésre" előbújnak, levetik a "ruhájukat" (lárvabőrt) és táncba kezdenek a vízfelszín felett. Násztáncot lejtenek, párosodnak, majd a folyónak felefelé repülve a vízre rakják petéiket. A víz vissza sodorja a petéket a mama "szülőhelyére", közben a peték lesüllyednek a meder aljára. Szépen befúrják magukat a meder falába, három évig várnak, és egy napig (max. 3 óra) élnek "virágoznak" és a folyamat kezdődik előlről.

Lenyűgöző volt a látvány, fél öt körül érkeztem, akkor még csak itt-ott lehetett éles szemmel egyet-egyet felfedezni. Egy órával később már több tízezer, százezer, millió kérész  szabályos felhőt képezett a folyó felett. Az egyikük a jobb kezem középső újján landolt, megvárta míg lefényképezem (gondolhatod bal kézzel milyen ügyes voltam), aztán repült tovább.

A "Tiszavirág"-ként ismert kérész (Palingenia longicaude) Európa legnagyobb méretű kérésze. A faj több mmint 200 millió éve változatlan. (A nagy Túlélő !)

A Loire folyóból 1922-ben, a Rajnából 1952-ben, a Dunából 1974-ben pusztult ki.

Ma már csak a Tisza és mellékfolyói mentén Magyarországon, továbbá a Tisza szerbiai szakaszán van jelen tömegesen.

Ha szakszerűbb forrásra gondoltál :

http://www.tiszaviragutja.hu/hun/a_tiszavirag

Ne hagyd ki jövőre !