Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Mariazell - Advent

Mariazell:

1157-ben a Sankt Lambrecht-i Otker apát egy szerzetest küldött a mai Máriazell környékére az ott élők lelki gondozásának céljával.

A szerzetes - Magnus - magával vitt egy, általa hársfából faragott Mária szobrot. 

Az úttalan vadonban a cél közelében egy sziklatömb zárta el útját.

Magnus a Szűzanyához fohászkodott. Csoda történt. A szikla meghasadt, útját folytatni tudta.

Egy kis cellát épített a helyszínen, amely védelmet nyújtott a Mária - szobornak, kápolnaként és a szerzetes hajlékaként is szolgált.
 
A kegyszobor híre gyorsan bejárta a vidéket. Az első ismert nevű zarándok, I. Henrik morva őrgróf köszvényéből meggyógyult.

Hálából 1200 körül kis kápolnát építtetett.

Őt az adományozásban- építtetésben I. (Nagy) Lajos magyar király követte, aki egy győztes csatát (1365) követően háromhajós gótikus templomot építtetett és egy a kincstárban ma is látható Itáliában készült Mária-képet adományozott a templomnak.  

1399-ben IX. Bonifác pápa a teljes búcsú kiváltságát
adományozta Máriazellnek.

A kegytemplom és a zarándokhely több évszázados, részletes történetét és számtalan látnivalóját leginkább a helyszínen érdemes megismerni.

Ma évente több mint egymillió zarándok keresi fel a festői környezetben fekvő kisvárost.

A gyalogos zarándokok leggyakrabban Bécsből indulva érkeznek a magas hegyektől övezett völgyben 862 m magasban fekvő kisvárosba.

Útközben fogadók, vendégházak sora várja a lelki megújulást kereső zarándokokat, akik a nagyforgalmú utaktól távol, csodás szépségű tájakon vezető, jelzett túra-/zarándok utakon gyalogolnak céljukig.

Adventkor a kb. 1.500 lakosú Mariazell meghitt ünnepségek, programok helyszíne a Bürgeralpe (1266 m) és a Gemeindealpe (1626 m) lábánál.

Mariazell 862 méterrel a tengerszint felett található, messzeföldön ismert  kisváros. Zarándokhely a XII. század közepétől. Kegytemplomát több szakaszban építették, egyik legnagyobb építtető Nagy Lajos királyunk volt. A templom főhajója és középső tornya ebből az időszakból származik.

Adventi időszakban a bájos városkát hívek, turisták ezrei keresik fel. 

Advent:

A szó latin eredetű. Az adventus domini kifejezésből származik,  jelentése:  az úr érkezése.
A karácsonyra való előkészület, a lelki felkészülés ideje.
"Rendszerint kezdődni szokott Szent András napján" (Bod Péter lelkész, egyháztörténész  mondata a 18. század közepéről).

A korai keresztény évszázadokban böjti időszak volt, és a böjtmentes szombatokat, vasárnapokat leszámítva 40 napig tartott (6 hét).
Nagy Gergely pápa határozta meg 4 hét időtartamban az adventi időszakot, amely december 24-én naplementekor ér véget.

A hagyományos adventi koszorúra 3 lila és egy rózsaszín gyertyát helyeznek. A lila (1., 2., és 4. vasárnapon meggyújtandók) a bűnbánat színe, míg a harmadik advent vasárnapon meggyújtandó rózsaszín az örömet hivatott kifejezni.

Adventi vásárt már 1434-óta tartanak Drezdában.

A Bécsben az évtizedek, évszázadok óta kedvelt Christkindlmarkt, Weihnachtsmarkt mára már a világ egyik legkedveltebb adventi uticélja lett Nürnberg (és Budapest) mellett.

Mariazell közelében fekvő ezer méter feletti hegyekben hosszú a tél, kiváló síterepek várják a sportembereket.

Az évente átlagosan 115 napon keresztül hóbiztos síterepek további rendkívüli vonzerőt biztosítanak Mariazellnek.

Így aztán a sielés szerelmesei is gyakori vendégek a környező síterepeken.www.idegenvezeto.net