Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Lutherstadt Wittenberg - Reformáció 500 éve

Lutherstadt Wittenberg
az Elba folyó északi partján fekvő város a "reformáció bölcsője" Németország Sachsen-Anhalt tartományában.

A település 1293-ban kap városi jogot.

Igazi virágkora Friedrich der Weise (Bölcs Frigyes) választófejedelem uralkodásával kezdődik 1486-ban, aki 1502-ben - a császár és a pápa jóváhagyásával - egyetemet alapít Wittenbergben.

1508-ban érkezik a városba Martin Luther Ágoston-rendi szerzetes, aki az egyetem tanára lesz.

1517. október 31-én tűzi ki 95 tézisét a Wittenbergi Schloßkirche kapujára, amelyekben mindenekelőtt az egyház reformját és a búcsúcédulákkal való visszaéléseket tárgyalja.
Ezzel történelmi változásokat indított el az egyházban és a világban.

Maradandó hatása volt a német nyelv fejlődésére a Luther Márton által lefordított és kiadott Újszövetség, amely munkában a görögül jól tudó legközelebbi munkatársa - Philipp Melanchthon is segítette.

Wittenbergben található a világ legnagyobb Reformációtörténeti Múzeuma, a már történelmi okok miatt (7 éves háború okozta károk) részben átépített Schlosskirche, Luther Márton prédikációinak legtöbbször helyet adó St. Maria Stadtkirche (Város Templom).

Wittenberg intenzíven készül az 500 éves évfordulóra, 2017.október 31-re.

A város legjelentősebb látnivalói:
 

  • Luther-ház kb. 1000 eredeti kiállítási tárggyal, amely mintegy 35 éven keresztül volt Luther Márton életének és munkásságának központja.
  • Augusteum, amely magába foglalja a Luther-házat,
  • Schloßkirche
  • Stadtkirche St. Marien
  • Melanchthon-ház
  • Marktplatz és a régi Városháza Rathaus
     

1997 - UNESCO Kulturális Világörökség része.

Tartalmas utazásokat kíván az idegenvezető:

Varjú Zoltán
idegenvezető
1976 óta

varju-zoltan-idegenvezeto---nevjegy.jpgA fotókat 2016.augusztus 3-7 közötti szászországi idegenvezetésem során készítettem (a Szász-Svájc, Lipcse, Wittenberg, Drezda-Moritzburg -Pillnitz, Meißen).
A mintegy 30-40 db fotót válogatás, szűrés, mérlegelés, közzétételre alkalmas állapotba hozás után fokozatosan jelenítem meg ebben a mappában.