Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Bemutatkozás - Idegenvezetői igazolványok, fotók, oklevelek. Idegenvezetése(i)m kivonatos története címszavakban.

1975-ben iratkoztam be a Belkereskedelmi Továbbképző Intézet (BTI) és az EXPRESS Ifjúsági és Diák Utazási Iroda által szervezett idegenvezető-képző tanfolyamra.

Az elméleti és gyakorlati vizsgákra 1976. május - június hónapokban került sor.

Ekkorra már túl voltam a "tűzkeresztségen", amikor is 1976 májusában - még a vizsgákat megelőzően - be kellett ugranom egy betegség miatt kieső "kolléganő" helyére.

Az útvonal Németország (NDK) Thüringia / Gera - Weimar - Erfurt volt. Az út sikere meghatározta a további idegenvezetéseimet is.

Azóta sok száz csoport mellett dolgoztam idegenvezetőként számos országban.
Leggyakrabban Kecskemétre érkező csoportoknak mutatom be a "Hírös Város" szépségeit, értékeit.

Külföldre elsősorban Ausztriába és Németországba utazom érdeklődő csoportokkal, de Athéntól Krakkón át Berlinig több csoporttal jártam más országokban is.

1989-ben kaptam kézhez az éppen regnáló, turizmust felügyelő minisztertől a Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Főiskola diplomáját a Budapesti Kongresszusi Központban.

6 év gyakorló idegenvezetői tevékenység után 1982-től 2009-ig utazási irodavezetőként is megmérettem magam (és mellette minden szabadidőmben idegenvezetőként is) dolgoztam, közben 4 kontinens 30 országába jutottam el.

Több, mint száz külföldi turisztikai desztinációt volt módomban tanulmányozni. 4 kontinens több, mint 500 szállodájában fordulhattam meg leginkább partnereink meghívására (study tour-ok keretében).

Részt vehettem egy kétéves holland-magyar kutatási projektben, amely a turisztikai oktatás új alapokra helyezését segítette a rendszerváltást követően.
 
Így az 1990-es évektől egy sor turizmus szakértői megbízást is kaptam önkormányzatoktól, turisztikai vállalkozásoktól.

1996 óta oktatom az utánpótlást.

Egy sor turisztikai szakképesítő vizsgán működtem közre (felkérésre) vizsgabizottság tagjaként, a vizsga elnökeként.

És mindez azzal kezdődött, hogy 1975-ben rövid mérlegelés után beadtam a jelentkezésemet a Belkereskedelmi Továbbképző Intézet és az EXPRESS Ifjúsági és Diák Utazási Iroda közös szervezésében induló idegenvezető képző tanfolyamra.

És azzal folytatódott, hogy nagyon megszerettem az egyik legszebb szakmát/hivatást !

Ebben a mappában néhány (kor)dokumentumot találsz egy szép, egy bonyolult, egy sok felelősséggel járó, egy néha vidám, gyakran komoly, néha tragédiával járó szakma/ hivatás eddigi történéseiből.

Üdvözlettel:

Varjú Zoltán
idegenvezető
www.idegenvezeto.net