Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Best of Kecskemét

Hírös város az aa'fődön Kecskemét.

"Kecskemét a Hírős Város" elnevezést Petőfi Sándornak köszönhetjük.

Soktornyú, nagy kiterjedésű, igaz magyar város / falu (közepe mezőváros, a többi szétterülő nagy falu) volt Kecskemét abban az időben, amikor a nem sokkal későbbi költőzseni írni, olvasni tanult Kecskeméten Schifferdecker Dániel rektor által vezetett egy tantermes, boglyakemencés evangélikus iskolában.

Petőfi (Petrovics) Sándor így közvetlenül megismerte a sívó homokon is megélni tudó, keményen dolgozó kecskeméti embereket, a környékbeli puszták népét. Később vándorszinészként fordult meg a városban.

Kecskemét valóban hírös város lett az évszázadok során.

Volt az Árpád - házi királyaink, a királynők, majd Hunyadi család birtoka, összetartással, rafinériával (lásd "Beszélő köntös") túlélte a közel 150 éves török megszállást. "Aranyhomok" - ká változtatták lakói a XVIII - XIX. században a vándorló homoksivatagot, több millió szőlő és gyümölcsfa (dió, kajszi, szilva, őszibarack, alma ...) telepítésével.

A magyar színháztörténet két kiemelkedő szereplője is kecskeméti volt (Kelemen László, Katona József), itt tanult Jókai Mór ("..itt lett belőlem igaz magyar író.", írta mintegy 40 évvel később) és itt született a magyar zenepedagógia legnagyobb alakja, Kodály Zoltán.

Az építészet történetében Kecskeméten kezdődik (Budapest mellett) a magyaros szecesszió diadalmenete. Itt épül meg az egyik legszebb magyar Városháza (Lechner Ödön és Pártos Gyula 1893-97), itt épül meg rekordidő alatt a "legcifrább" palotája (Márkus Géza - Cifrapalota 1902).

Szóval Kecskemét valóban "Hírös" város. Ebben az albumban ezeket a "hírösségeket" próbálom (lépésről lépésre) fotók közvetítésével megjeleníteni.