Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Berlin és Brandenburg tartomány

Berlin - Németország fővárosa

Berlin Európa egyik legjelentősebb kulturális, gazdasági központja Németország (Bundesrepublik Deutschland) fővárosa mintegy 3,4 millió lakossal.

A város egy a jégkorszakot követő enyhüléskor / olvadáskor létrejött ősmeder területén jött létre a mai Észak-Német Alföld területén.

Kezdetben két halászfalu jött létre a Spree folyó két szomszédos szigetén.

Berlin első írásos említése 1237-ből származik.

A két település, Berlin és Cölln 1307-ben közös városházát építtetett és ettől fogva a fejlődést csak időszakosan állították meg tűzvészek, pestisjárványok, háborúk ( mint pl. a 30 éves háború 1618-1648 között).

A város a Brandenburgi Őrgrófság, később Választófejedelemség területén feküdt, így Brandenburg és Berlin története szorosan összefonódott.

1415-ben a német király - Luxemburgi Zsigmond (egyben magyar, cseh, horvát stb. uralkodó, később a Német-Római Birodalom császára) Berlint és a Brandenburg Őrgrófságot hűbéri birtokként a Hohenzollern családnak adományozta.

Ezt követően Brandenburgot és Berlint a Hohenzollernek uralták őrgrófként, választófejedelemként és 1701-től Poroszország királyaként. 

A XVII. század második felében Friedrich Wilhelm (Der Große Kurfürst) vallásbékéje (mintegy 6000 hugenotta letelepedését segítette), gazdasági intézkedései (csökkentette az adókat), városfejlesztési tervei, programjai gyors gazdasági és kulturális fejlődést indítottak el.

I. Frigyes 1701-től Poroszország királya folytatta elődje tudatos építkezését, 1709-ben az elővárosok csatolásával Berlint rezidenciavárossá, Poroszország fővárosává tette.

II. Frigyes uralkodása tovább erősítette Poroszország szerepét a német államok között, megreformálta a közigazgatást, elősegítette a manufaktúrák letelepedését az országban, nagy támogatója volt a művészeteknek, reprezentatív építkezéseket indított el, a "Németországi Felvilágosodás" fővárosává tette Berlint.

Bonaparte Napóleon katonái 1806-ban legyőzték a porosz seregeket, kétéves megszállás követte a vereséget.

A napóleoni sereg távozását követően egy sor városreform bevezetésére került sor. Szabadon választott közgyűléssel és a képviselők által megválasztott főpolgármesterrel kezdődött a reform, de sor került az oktatás reformjára is. Bevezették az iparűzési adót, sor került a hadsereg reformjára és elősegítették az ipari fejlődés növekedését.

Otto von Bismarck porosz miniszterelnök törekvései elvezettek a sok német kisállam egyesüléséhez, így 1871. január 18-án létrejött az egységes német nemzetállam, a Német Császárság (Deutsches Reich) Berlin székhellyel.

Németország és Berlin gyors fejlődésnek indult és rövidesen egy Európán kívül is elismert nagyhatalommá, illetve annak fővárosává vált. Berlin nagy iparvárossá fejlődött, lakossága 1905-re elérte a 2 milliós számot. 
Berlin világváros lett gyorsan fejlődő infrastruktúrával.

A nagyhatalmi politika vezetett az első világháborúban történő részvételhez, amely négy véres, háborús év után a "Központi Hatalmak" vereségéhez vezetett.
1918-ban kikiáltják a köztársaságot, lemond a császár, aki nem is tér vissza többé Berlinbe.

Az 1920-as években Berlinbe beköszönt az "aranykor" a művészetekben, a tudományok területén, Berlin Európa egyik legizgalmasabb városává válik ("Goldenen Zwanziger").

1933-ban Adolf Hitler vezetésével a Nemzetiszocialista Párt ragadja meg a hatalmat.

1936-ban Berlinben rendezik meg az Olimpiai Játékokat.

Hitler a Harmadik Birodalom élén 1939-ben kirobbantja a II. Világháborút.

Berlint első ízben 1940-ben bombázzák a brit légierő gépei.

A háború során a harcok következtében Berlin közel háromnegyede elpusztul.

A II. Világháborút lezáró négyhatalmi egyezmények Németországot és Berlint négy - négy  megszállási övezetre osztják. A nyugati (amerikai, angol és francia) övezetekben Megalakul a Német Szövetségi Köztársaság (NSZK - BRD), míg a szovjet befolyási övezetben a Német Demokratikus Köztársaság (NDK - DDR). A kettészakított Berlin keleti fele az NDK főváros lett.

1990-ben egyesülnek a hidegháború során egymás ellen küzdő országrészek, Berlin az újraegyesített Németország - Bundesrepublik Deutschland fővárosa.

Napjainkban Berlin egy óriási építkezési terület, az Európai Unió legnagyobb lélekszámú és egyben legjelentősebb gazdaságával bíró országának fővárosa.

Berlin napjainkban ismét vonzó turisztikai célpont, milliók látogatják évente.

Legjelentősebb látnivalói:
 

 • A város szimbóluma a Brandenburgi Kapu
 • A Múzeum-sziget öt világhírű gyűjteménnyel (Museumsinsel - Bodemuseum, Pergamon-museum,Neues Museum, Alte Nationalgalerie, Altes Museum)
 • Unter den Linden (Pariser Platz, Bebelplatz,Deutsche Staatsoper, Neue Wache, Zeughaus, Schloßbrücke, Berliner Dom)
 • Alexandreplatz
 • Marien Kirche
 • Rotes Rathaus
 • Fernsehturm
 • Potsdamer Platz
 • Tiergarten
 • Reichstagsgebäude
 • Charlottenburg
 • Kurfürstendamm
 • Treptower Park
 • Stadt und Schloß Köpenick

A sort persze hosszan lehetne folytatni, de inkább érdemes Berlint több napra, több alkalommal felkeresni !

 Varjú Zoltán idegenvezető ajánlásával.  

 

Rathenow

Dátum: 2014.06.29
Fénykép: 14
Mappák: 0