Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Bajai Halfőző Fesztivál

Baja a "Halászlé Fővárosa".

Az egyszerű és mégis nagyszerű bajai módra főzött hallé, halászlé diadalmenete sok évtizedes (évszázados) receptúrára, hagyományokra alapozva, Baja egyik legjelentősebb vonzereje a Duna, a Sugovica, Gemenc mellett.

1996, a várossá nyilvánítás 300 éves évfordulója óta folyamatosan fejlődő több napos, százezres látogatottságú ünnep július hónap második hétvégéje a 2.000 bogrács és a körülötte sürgölődő több tízezres baráti, családi, ismerősi közösségek éves találkozója.

És az évek alatt szép lassan (inkább gyorsan) ízléses, hangulatos, fergeteges.... program épült fel Magyarország legmediterránabb kulisszái között.

A korábbi években készített fotógalériám kis betekintést tesz lehetővé a rendezvény utánozhatatlan, egyedi hangulatába.

Gyermekkoromban, az 1950-es években Baján többször is előfordult, hogy szüleink barátai, kollégái estefelé, horgászatból hazafelé tartva bekopogtak: " Palikám fogtunk pár pontyot." És percekkel később szorgos női kezek halat és hagymát pucoltak, tésztát gyúrtak. A nagyszobában pedig már pörgött az ulti 2 filléres alapon.

És azok a halászlé vacsorák 50 (51, 52, 53....) év után is felejthetetlennek biztonyultak.

És egy aranyos híradás 2011-ből a halfőző fesztiválról. Magam is feltűnök a háttérben szakállas szomszéd halfőző ismerőssel készült riport közben (1:28 perc).

http://www.youtube.com/watch?v=rYM3sVZvOZE