Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Baja - a mediterrán város és térsége 65 fotómon

Baja a mediterrán színvilágot, építészetet, hangulatot, mentalitást jelenti Magyarországon. A vizek városa a Duna partján fekszik, a Sugovica pedig egészen a belvárosba, a főtérig viszi a folyóvíz illatát, hangulatos partvonalát, sétányait, csónakjait. A Szentháromság tér pedig a legmediterránabb városi főtér kis hazánkban.

Baja város már a honfoglalás óta fontos vízparti település, városi rangot 1696-ban I. Lipót Habsburg császár és magyar király adományozott Bajának.

A török elől menekülő és itt letelepedő szerbek, sokácok, bunyevácok magukkal hozták színes népviseletüket, szokásaikat, hagyományaikat. Később német betelepülők is érkeztek, így lett Baja soknemzetiségű, gazdag kultúrájú város.

A XVII., XVIII. századokban tehetős kereskedő, mezőgazdasági termelő, vásározó település volt. 

Páran a legismertebbek közül, akik Baján születtek, tetteikkel dicsőséget, elismerést hoztak a városnak:

Mészáros Lázár, az első felelős magyar kormány hadügyminisztere, Türr István, az olasz szabadságharc tábornoka, Jelky András, a világjáró szabólegény, Telcs Ede szobrászművész

Legismertebb épülete:

A volt (barokk) Grassalkovich -Palota, ma a Városháza neoreneszánsz épülete.

Legjelentősebb rendezvénye:

1996 óta Magyarország talán legnagyobb, mindenképpen a legismertebb gasztronómiai fesztiválja, a halfőzés ünnepe, a Halfőző Fesztivál, minden év júliusának 2. hétvégéjén.


További (művészi) fotók Bajáról:

http://indafoto.hu/gyujtemenyek/baja/page/1

"king09" és "takacsja" gyönyörű bajai fotói mellett "tourista" szignóval láthatóak saját kattintásaim eredményei.

Üdvözlettel:

Varjú Zoltán
idegenvezető