Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Advent : Bécs - Mariazell - Ausztria

Bécs - Advent - Wien

1978 óta kísérek turista csoportokat idegenvezetőként Bécsbe. 

A vezetések rövid szüneteiben készített felvételeim egy kis része látható ebben a galériában.

Bécs advent idején mutatja egyik legszebb arcát. Több mint 80 Weihnachtsmarkt, Christkindlmarkt, azaz karácsonyi vásár várja az érdeklődőket a kis meghitt terektől a legnagyobbakig (Rathausplatz, Maria - Theresien Platz, Freyung, Am Hof, Karlsplatz, Schloss Schönbrunn.......).

Itt tolong a sok tízezer turista a világ minden részéről, köztük legnagyobb számban a volt császárság, a monarchia egykori országainak polgárai.

Mariazell / Máriacell gyönyörű kisváros mintegy 1.500 lakossal Stájerország / Steiermark északkeleti csücskében.

Kegytemploma több mint 800 éve Európa egyik leglátogatottabb zarándokhelye, évente több mint egymillióan keresik fel.

A környező hegyek hóbiztos síterepei (a hóbiztos napok száma átlag 115 nap/év) a téli sportok szerelmeseinek kedvelt célpontjai.

Adventkor Mariazell kedves, meghitt hangulatot árasztó főterét az alpesi házikókban kapható finom puncs és a forraltbor illata lengi be.

Sűrűn látogatottak a több száz éve működő manufaktúrák (Pirker mézeskalács, Arzberger likőr) kóstolóval egybekötött bemutatói.
 

 Advent:

A szó latin eredetű. Az adventus domini kifejezésből származik,  jelentése:  az úr érkezése. A karácsonyra való előkészület, a lelki felkészülés ideje.

"Rendszerint kezdődni szokott Szent András napján" (Bod Péter lelkész, egyháztörténész  mondata a 18. század közepéről).

A korai keresztény évszázadokban böjti időszak volt, és a böjtmentes szombatokat, vasárnapokat leszámítva 40 napig tartott (6 hét).

Nagy Gergely pápa határozta meg 4 hét időtartamban az adventi időszakot, amely leghamarabb november 27-én kezdődhet és december 24-én naplementekor ér véget.

A hagyományos adventi koszorúra 3 lila és egy rózsaszín gyertyát helyeznek. A lila (1., 2., és 4. vasárnapon meggyújtandók) a bűnbánat színe, míg a harmadik advent vasárnapon meggyújtandó rózsaszín az örömet hivatott kifejezni.

Adventi vásárt már 1434-óta tartanak Drezdában.

A Bécsben az évtizedek, évszázadok óta kedvelt Christkindlmarkt, Weihnachtsmarkt mára már a világ egyik legkedveltebb adventi uticélja lett Nürnberg (és Budapest) mellett.


Varjú Zoltán idegenvezető ajánlásáavl

varju-zoltan-idegenvezeto---nevjegy.jpg