Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Bécs - Wien - Advent

Bécs advent idején mutatja egyik legszebb arcát. Több mint 80 Weihnachtsmarkt, Christkindlmarkt, azaz karácsonyi vásár várja az érdeklődőket a kis meghitt terektől a legnagyobbakig (Rathausplatz, Maria - Theresien Platz, Freyung, Am Hof, Karlsplatz, Schloss Schönbrunn.......).

Itt tolong a sok tízezer turista a világ minden részéről, köztük legnagyobb számban a volt császárság, a monarchia egykori országainak polgárai.

Advent:

A szó latin eredetű. Az adventus domini kifejezésből származik,  jelentése:  az úr érkezése. A karácsonyra való előkészület, a lelki felkészülés ideje.

"Rendszerint kezdődni szokott Szent András napján" (Bod Péter lelkész, egyháztörténész  mondata a 18. század közepéről).

A korai keresztény évszázadokban szigorú böjti időszak volt, és a böjtmentes szombatokat, vasárnapokat leszámítva 40 napig tartott (6 hét).

Nagy Gergely pápa határozta meg 4 hét időtartamban az adventi időszakot, amely december 24-én naplementekor ér véget.

A hagyományos adventi koszorúra 3 lila és egy rózsaszín gyertyát helyeznek. A lila (1., 2., és 4. vasárnapon meggyújtandók) a bűnbánat színe, míg a harmadik advent vasárnapon meggyújtandó rózsaszín az örömet hivatott kifejezni.

Adventi vásárt már 1434-óta tartanak Drezdában.

A Bécsben az évtizedek, évszázadok óta kedvelt Christkindlmarkt, Weihnachtsmarkt mára már a világ egyik legkedveltebb adventi uticélja lett Nürnberg, Drezda, Frankfurt am Main, Mariazell... (és Budapest) mellett.

1978 óta kísérek turista csoportokat idegenvezetőként Bécsbe. 
A vezetések rövid szüneteiben készített felvételeim egy kis része látható ebben a galériában.

Legyen szakavatott idegenvezetője Bécsben (is) !

Varjú Zoltán 
idegenvezető
akb@interware.hu
+36 70 638 86 56

Ajánlja a fotógalériát barátainak, ismerőseinek, munkatársainak az alábbi linkek segítségével !

Köszönöm !

 

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz  Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz